Search Engine

Tuesday, 27 December 2011

NL architects: siloo o

'siloo o' by NL architects in amsterdam, the netherlands
all images courtesy NL architects

A second proposal for the reuse and design of a silo on the island of zeeburgereiland, 'siloo o' by
dutch practice NL architects is an indoor and outdoor world-class venue for climbing and mountaineering 
in amsterdam, the netherlands. while the team lost the initial competition for the project back in 2009, 
plans for an office building was abandoned for one of the three silos which created a new opportunity for 
the realization of the earlier scheme. the updated design features extrusions on its facade to provide 
outdoor overhangs as well as balconies. 

exterior view

located adjacent to one another on a rectangular plot, the 42m-tall design is wrapped in a triangulated 
exterior which has been manipulated to create moments of extension.  the silo was intentionally
approached as a sculptural object to make transparent the individual identity and program of each storage
tower. as the structure rises, the triangular motif results in glazed apertures, creating windows with 
views of the surrounding site.

view from street

the interior climbing space is a tapering cave which rises to a height of 20 meters. natural daylight
is gained through a large window while an opening at the top leads in to the boulder room. 
the higher storeys accommodate office space for sports and climbing-related businesses. 

to create cohesion between the three autonomous structures, the plot is transformed into a continuous 
green carpet which has been raised at certain points  as a three-dimensional park. ground-level boulders
and playground surround the foot of the building, providing a dynamic public realm for the neighbourhood. 
other facilities such as a bar, library, information center, travel center, and a showroom are located on 
the ground level. 

to read more about NL architects' original scheme, click here for our coverage of the project from 2009. 

triangulated exterior

outdoor climbing surface

3D park

playground and outdoor space


during summer

during winter

indoor climbing space

interior view

office on fifth floor

during a climbing event

schematic diagram of exterior skin

schematic diagram of volumes

schematic diagram of outdoor green space

placement of climbing routes

floor plan / level 0

floor plan / level +1

floor plan / level +2

floor plan / level +3

floor plan / level +4

floor plan / level +5



project info:

client: amvest and blauwhoed
architects: pieter bannenberg, walter van dijk, kamiel klaasse
design team: arne van wees, gen yamamoto

JDS architects: hangzhou waves

'hangzhou waves' by JDS architects, hangzhou, china
all images courtesy JDS architects

international practice JDS architects has created the winning competition proposal 'hangzhou waves', 
a luxury hotel and office complex in the hangzhou xintiandi district of hangzhou, china. placed back-to-back, 
the pair of structures mirror each other in form, opening a central void into each of the volumes which 
introduces natural daylight into the core of each building. 

comprised of small cubes, the exterior appearance of the hotel is a result of a series of stepped terraces 
which extend from each room providing surfaces for vegetation to produce a green roof effect. the downward 
sloping profile allows views of the adjacent park and canal.

stepped terraces open views to the adjacent park and canal from each hotel room

the office tower's main facade undulates from the highest point forming a smooth green roof with a skylight above
a central atrium. daylight enters all of the interior spaces either through the perimeter glass curtain walls or the 
internal glazed void.

high points of each tower are placed back-to-back

aerial view of hotel terraces

main entrance to the hotel block

main entrance to the office towers

view of the office tower


office and hotel and night

hotel at night

site plan

hotel building site

building volume

volume manipulation

opening for natural daylight

views from hotel rooms

terraces from hotel rooms

terraces act as green roof

inlet for pedestrian access

inlet provides more ground level space

vegetation and water on the site

office building site

building volume

volume manipulation

opening for natural daylight

green roof

lift for access

vegetation and water on the site

project info:

project: office space, hotel 
budget: confidential 
type: invited competition
size: 120.000 m2 
client: xin tian di 
status: settled 2011
location: hangzhou, china 
team: jds, mudi, china cuc
jds partner in charge: julien de smedt 
project leader: junhee jung, charlotte lieske
project team: andrew griffin, henning stüben, francisco villeda, gladys greyl