Search Engine

Friday, 23 December 2011

OODA + OOIIO architecture: leeuwarden housing

'leeuwarden housing - urban water lilies' by OODA + OOIIO architecture, leeuwarden, the netherlands
all images courtesy OODA + OOIIO architecture

portuguese firm OODA and madrid-based OOIIO architecture have collaborated to create 'leeuwarden housing - urban water lilies',
a residential proposal in leeuwarden, the netherlands. the design integrates water from the adjacent river, cultural traditions and
a balance of rural character within an urban setting. derived from the presence of water lilies in the freisland province, the site has
been envisioned as a series of lily pads upon which rest a diverse range of housing typologies.

view of site from the leeuwarden river

a series of waterways divide plots with structures, green spaces and agricultural areas. comprised of a network of floating islands,
the masterplan bridges between water and land creating opportunities for sustainable ecosystems to develop. the city and natural
environment are able to coexist, while integrating sports, agricultural and public areas for dwellers. access for cars and bicycle paths
weave through the complex. sustainability is introduced with an apartment tower of stacked volumes with integrated wind turbines
to power the site along with various locations for solar and geothermal energy collection as well as water recycling.

central public square

circulation paths between green spaces and water areas

canals linking the lily pads

apartment tower

location map

context map

site plan

water areas diagram

green areas diagram

built areas diagram

public areas diagram

circulation diagram

construction phases diagram

sustainable strategies

site diagram

program diagram

pond diagram

lily pads diagram

formalization diagram

site overview

housing diagram

housing diagram

housing diagram

housing diagram

housing diagram

housing diagram

housing diagram

housing diagram

marina apartments diagram

apartments tower diagram

conceptual site model

project info:

OODA: diogo brito, rodrigo vilas-boas, francisco lencastre, francisca santos, diogo mesquita, lourenço menezes
OOIIO: joaquín millán villamuelas, jesús reyes garcía, joanna siejak, ana sánchez torrecilla, emiliano d´incecco,
ana mendicuti, juan josé ortega lópez

Metro arquitetos associados + paulo mendes da rocha: cais das artes

'cais das artes' by metro arquitetos associados + paulo mendes da rocha, vitória, brazil
all images courtesy metro arquitetos associados

são paulo-based firm metro arquitetos associados and pritzker prize winning brazilian architect paulo mendes da rocha 
have collaborated to create 'cais das artes', also known as the 'quay of arts' a theater and museum on an island in vitória, brazil.
overlooking the suá bay and canal which forms the isle it is being constructed on, the structure frames the hilly landscape
and city through a suspended gateway which balances the historical context with a contemporary exterior. arranged around 
a public square, the complex will become a cultural center hosting theatrical shows and open-air exhibitions as well as 
a cafe and bookstore. the 3,000 square meter gallery spaces and auditorium for 1,300 spectators may be used for various events 
including concerts, plays and dance shows.

view of the complex

the structural system of the elongated museum is comprised of two pre-stressed reinforced concrete beams spaced 20 meters 
from each other. the parallel elements have a depth of seven meters and are supported with pillars at three points along their length,
distributing the loads of the three gallery levels above. attached to the building, an annexed tower contains the additional
spaces including storage facilities and offices. across the open plaza resides the theater, which is placed partially within the water
to create an outdoor veranda for outdoor dining with immediate access to the ocean view.

view from the harbour

plaza and sculpture between the structures

entrance to the museum

interior view from first level

at dusk

concrete cantilever
image © leonardo finotti

under construction
image © leonardo finotti

building within the surrounding context
image © leonardo finotti

context plan

site plan

floor plan / level 1

floor plan / level 2

floor plan / level 3


theater floor plan / level 0

theater floor plan / level 1

theater section

theater section





project info:

client: government of the state of espírito santo and arcelormittal-cst (companhia siderurgica de tubarão)
project: may 2007-may 2008
square total area: 26,500m2
museum total area: 8,500m²
theater total area: 14,000m²
architecture: paulo mendes da rocha
metro arquitetos associados: martin corullon, anna ferrari, gustavo cedroni, flavio rogozinski, marcia terazaki, miki itabashi [architects]; 
paloma delgado, paula mendonça [trainees].
structure: kurkdjian & fruchtengarten engenheiros associados - eng. jorge zaven kurkdjian
electric, hydraulic and complementary installations: etip projetos de engenharia - eng. airton vianna
hydraulic and draining consulting: eng. julio cerqueira césar
automation and security project: hos projetos
air conditioning: thermoplan engenharia térmica - eng. eizo kosai
acoustics and theater technique: acústica & sônica consultores - arq. josé augusto nepomuceno
lighting design: ricardo heder e juliana pongitor
waterproofing projects: proassp assessoria e projetos - eng. silvana
special flooring projects: lpe engenharia e consultoria - eng. silvia maria botacini