Search Engine

Saturday, 15 October 2011

Bionic-Arch is a Futuristic Green Skyscraper for Taichung / Vincent Callebaut

BY: ADMIN | SEPTEMBER - 12 - 2011
For the hundredth birthday of the creation of “Taiwan R.O.C.”, the main aim of the Taichung City Government is to honour the local building traditions and symbolize the new Taiwan dynamics into economic, political, social and cultural achievements.
International model of the green building of the 21st century, the innovative and pioneering design of the Bionic Arch by Vincent Callebaut Architecture is part of the new master plan “Taichung Gateway – Active Gateway City”, the future urban oasis for lifestyle, innovation, culture and biodiversity in the heart of Central Taiwan.
The green tower combines and surpasses the nine major indicators defining a green building by law, and intensifies the relation between the building site and the surrounding Taichung Gateway Park, including an environmental integration of the park and the green land, the integration of green vertical platforms, sky gardens and living fa├žades, interaction between human and natural environments. It actively contributes to the development of the use of new sustainable energies (solar and wind generated power, coupled with botanical and bio-technologies), emphasizes cohabitation and respectful attitude in order to reach even higher standards than regular green buildings.
Raising awareness of climate changes and the need for environmental protection, Taiwan Tower will become the new landmark of sustainability, 100% self-sufficient with CO2 zero-emission, therefore contributing to the government’s policies in terms of energy saving and carbon emission reduction.

Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan

part of design team and responsible for parametric design: oliver dibrova
Aerial Night1 Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
LOCATION: Kaohsiung, Taiwan
SIZE: 40,000 sq. m.
DATE: 2010

The new Kaohsiung Marine Gateway Terminal designed by Asymptote is a new state of the art transportation interchange, an urban destination with both terminal and public facilities including exhibition and event spaces for the people of Kaohsiung as well as for national and international visitors. The project transforms the site from its industrial roots into a dynamic urban hub and a global gateway that bring a powerful and electric experience to the city 24 hours a day.

The port terminal as envisioned by Asymptote is designed to invigorate and activate Kaohsiung’s city edge at the water. The port terminal extends the urban realm from the center of Kaohsiung to the city’s waterfront and connects this new urban space with the vitality of the future Pop Music Center and other public recreational and commercial activities that are to be located along the planned park at water’s edge.

Key components of Asymptote’s design are two elegant towers, a sculptural terminal hall that is framed and hovers in an elevated position between them, and a plinth below that connects the towers and accommodates a new public urban space. This open plaza is an articulated yet continuous public space that is located at the very intersection of circulation paths that seamlessly draw the urban space of Kaohsiung into the heart of the project through to the water’s edge and back towards the city. These provide access to a number of important public spaces and programs as well as contribute to the dramatic entry sequence to the port facilities. This intertwining of public and private access as well as programming creates an activated public realm, providing a unique experience to ship passengers and city dwellers alike.

The curved form of the terminal hall sits delicately yet majestically above the large open plaza activated by the flow of people moving back and forth between the harbor and the city. From the city, the terminal forms an urban scaled aperture that frames the harbor and water beyond. The sculpted underside of the floating building provides shelter to the urban space from the strong sun and seasonal rains while at night it provides dramatic illumination for the ongoing public activities, events and celebrations. The interior of the terminal building provides a spectacular culmination; a soaring vertical space naturally lit from above leads up to the large clear span of the terminal hall with sweeping panoramas of the City and the Kaohsiung skyline on one side and of the Sea, the sky and the horizon on the other. These are experienced within a dramatic space defined by the sophisticated geometry of the curved shell roof and the lightweight sculptural panels suspended below where the geometric pattern of the assembly creates ever-changing spatial and light effects, celebrating the events of both arrival and departure.
Waterfront Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Context Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Entry Night Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Interior 1 Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron Interior 2 Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron Entry Day Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron +2 5M Plan Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron +10M Plan Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron +14M Plan Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron Roof Plan Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron Longitudinal Section Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron Transverse Section Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan
Asymptote Architecture Tron Terminal Structural System Marine Gateway, Kaohsiung Taiwan

Sustainable Circular Taiwan Tower / STL Architects

BY: ADMIN | OCTOBER - 9 - 2011
The ambition to provoke urban change can be understood as a desire to create an icon such as theTaiwan tower designed by STL Architects that highlights the unique character of Taichung city. The architects envisioned this reality as coherent blend through an architectural landscape anchored by iconic venues that will satisfy the needs of locals, the industries and future trends. The idea is to generate a flow network that communicates the Taichung gateway city project with the most important landmarks of the city.
The skin itself is a system: it is pixilated with glazed openings in the programmed and occupiable zones while permeable with openings in the central area. The degradation of the openings, varying between 20% and 60%, is done in order to achieve greater lightness in the central part of the tower, therefore using less material and saving.
The density and arrangement of beams in the structure provides higher levels of stiffness at the base, and a horizontal arrangement that does not obscure views at the top. The beams are minimized wherever possible to reduce dead load and create an overall visual lightness for the structure. While the body of the tower resists twisting and bending, the overall structure is held upright by the foundations. The foundations is created by the bottom of the ring, which is embedded several stories into the earth to resist lateral movement and stop the tower from falling.
The programmed and occupiable parts of the tower are fitted with a double skin. By contrast, the central zone is permeable; the openings are not glazed and the composition consists of only vertical structure and outer skin. By using only the necessary materials to ensure skin continuity, combined with systems for renewable energy, achieves a building that is lighter and more permeable.
The tower is designed to resist the dynamic force of the wind. Modal frequencies are those vibration frequencies where cyclical motion naturally occurs as a result of resonance between wind movement and the mass and shape of a building. A preliminary analysis of the tower shows that the modal frequencies of the ring result in the tower moving forward and back, side to side, and twisting. To resist these forces, the tower is thickened at the bottom to create stiffness, and provided with dampers to resist twisting. The low center of gravity allows the top of the ring to lean, carrying the observation platform out over the park.

Arts Square in Daqing, China Explores the Relationship of Water, Sky and Earth

BY: ADMIN | OCTOBER - 10 - 2011
This project is a winning entry conceived by architects Chi Wai ChanXinyu Wan, and Geng Ke for a competition to design an arts and cultural square at Lake Sanyon in Daqing, China. The project examines the relationships between the elements of water, sky, and earth. A waterfront promenadethat ensues the formal attributes and fluidity of the water, a 1,394 m long canopy with LED display that transpires the form of the clouds, and a ground condition of self-similar marine lifeform that establishes view corridors to the lake. These three design elements serve as the organizing  apparatus for the design of the square.
The architecture of the individual buildings experiments with a contemporary aesthetics attainable  through digital design.  Tools such as Maya, Rhino and Grasshopper were utilized during the  design process. But considerations were also given to achieving a balance between buildability and creativity. The architecture and the aesthetic affects were shaped by the materials and construction methods available, and by considerations of the process and fabrication technologies available in translating a digital model into reality.

Ciel rouge creation: villa ronde


'villa ronde' by henri gueydan arch. and ass: ciel rouge creation in japan
all images courtesy 
henri gueydan arch. and ass: ciel rouge creation
image © ishii. t


'villa ronde' by tokyo- and paris-based design practice henri gyeundan arch. and ass: ciel rouge creation
is a circular residence with a private museum on a rocky coast by the sea in japan. directly engaging
with the natural elements of the site, the design features a porous facade that allows the interior to
experience the wind and natural light as well as provide panoramic views of the surrounding landscape.



roof garden
image © ishii. t



partially plugged into the topography of the land, the circular form was driven by the presence
of a dominant northern wind, resulting in an angle-less structure that will provide the least amount
of resistance on the site. the underground portion of the residence benefits from thermal exchange,
facilitating passive operations in providing an ideal microclimate within. cross ventilation is
achieved through an inner garden that serves as a convection system in attracting fresh air.
a 40cm thick roof garden, which hosts 500 m2 of solar panels, serves as natural insulation in
addition to blurring the physical boundary between architecture and landscape.



from the water
image © ishii. t



exterior view
image © ishii. t


circumscribing a central courtyard, the interior programs are arranged as a 'wandering place'
with rooms connected freely in a fluid manner. small and large apertures that puncture the facade
provide views of the water, rendering the house as a 'panoramic tower' reminiscent of old fortresses
by the sea. as a result, every room holds an intimate relationship with the site, utilizing the landscape
as a constant backdrop to the atmosphere of the interior. 



views of outdoor circulation space
images © ishii. t



outdoor stairway
image © ishii. t



interior view
image © ishii. t



view of central courtyard
image © ishii. t



image © ishii. t



image © ishii. t


pool
image © ishii. t



image © ishii. t


effects of the facade
image © ishii. t



image © ishii. t


bedroom
image © ishii. t



office
image © ishii. t




courtyard at night
image © ishii. t



image © ishii. t


site plan



floor plan / level 0



floor plan / level +1



floor plan / level +2



floor plan / roof level

Hybrid Hotel in Dubai is Inspired by Singing Dunes Phenomenon

OCTOBER - 14 - 2011
Singing dunes is a phenomenon found exclusively in desert environments. “The sounds are produced when grains drum against one another; exciting elastic waves on the dune surface of the sand bed acts like the membrane of a loudspeaker.”The sounds resemble the beating of a drum or the noise of a low-flying jet. They can be heard up to 10 km away.
The skyscraper was designed by Barbara Leonardi and Oliver Dibrova as part of Hani Rashid Studio. The main inspiration was found in a phenomenon of singing dunes. Hypothetically located in Dubai, the project is a hybrid space, with diverse surfaces representing different programmatic conditions. A spiraled structure continues the public space and contains four plugged in hotel-units, which can act independent from each other and are specialized on diverse topics (business hotel, recreation hotel, sports hotel and city hotel).
The final configuration of the building is set upon through an experiment: a plate or drum is forced to vibrate historically with a violin bow or with a speaker. A fine sand or powder is sprinkled on the surface and allowed to settle. It sets at those non-vibrating parts of the surface, namely the nodes of vibration. Using an equation for the zeros of standing wave on square plate, different sound-files are extracted and used as input. They’re translated into frequency and amplitude, eventually generating a 3d structure.