Search Engine

Thursday, 29 September 2011

rojkind arquitectos: liverpool department store, mexico city

exterior view render: © rojkind arquitectos
render by axel fridman
rojkind arquitectos have designed a new shopping center on the outskirts of mexico city, for the liverpool chain.
the 30,000m2 department store has a double-layered stainless steel façade, a three-story atrium
and the roof terrace will contain a park-like setting.

exterior view render: © rojkind arquitectos
render by axel fridman
following text provided by rojkind arquitectos

'understanding the new role shopping centers play in today’s society, in which they have become a magnet
for social encounters and even cultural exchanges, rojkind arquitectos was commissioned to design a façade
for the new 30,000m2 department store as part of a new era in the company’s pursuit for re-branding itself.
liverpool department stores, with a 164-year-old history, have for the most part always been one of the main
anchor stores for large shopping centers in mexico. its strategic location plays an important role in the
immediate urban context.'

'located in the northern 'car dependent' suburb of interlomas on the outskirts of mexico city, this relatively
new suburb is characterized by a lack of open public space and a myriad of roads on which pedestrians
are not welcomed. the new facade responds to a fast pace of the everyday life in this isolated suburb,
sitting in the middle of a very congested intersection of highways and overpasses, which give it a futuristic
'blade runner-like' feel.'

'with an existing circular footprint, the customization process of fabricating directly from 3D models drove
the ideas behind the façade design intent. speed became a very important factor in the way the project
is experienced. flexibility, fluidity and dynamism drove the design process.'

'the double-layered façade shelters the store and it’s users from its chaotic environment. it’s sleek stainless
steel machine-like exterior, is intended to evolve in a very fluid way as the intense sun bathes it throughout the day.
it’s a contradiction to the grit and chaos of its surroundings; a juxtaposition that becomes a new reference
for this part of the city.'

exterior view render: © rojkind arquitectos
render by axel fridman

exterior view render: © rojkind arquitectos
'at night the hollow cavity between the layers of the façade will be engulfed in light that will subtly escape
through the fine reliefs formed at the folds in the skin. the façade transforms at night from its solid
monochromatic appearance during the day to a dynamic form accented by light.'

'as part of this new endeavor by the client, multiple design firms were selected to participate in the various
parts of the project: the interiors were done by FRCH, the rooftop garden by thomas balsley and the
gourmet space by JHP.'

'in the initial workshops sessions, it became clear that the main central interior space needed to reflect
the dynamic nature of the exterior so the client retained rojkind arquitectos to design this space as well.

as the visitor enters, they are met by a three-story atrium full of movement and filtered daylight that
encourages the visitor to move throughout the department store. the curved backlit balconies are
intended to be a reminder of the fluidity of the exterior façade but at a more human scale as opposed
to the urban scale of the exterior façade. this play between the inside and outside is intended to create
a sense of discovery for the user that culminates at the roof garden.'

'the roof terrace will contain a park-like setting that can be enjoyed not only by the store visitors but
also by the surrounding local community, thus enhancing the social role that the department store will play.
the complexity of the project combined with a very tight schedule and a difficult urban site condition,
required the combination of a highly skilled design team and collaborators in which the interconnectivity
and digital design tools have radically transformed the way we design and construct buildings today.'

aerial view image: © rojkind arquitectos

location diagrams image: © rojkind arquitectos

facade and views diagram diagram: © rojkind arquitectos

constitutive parts of the project diagram diagram: © rojkind arquitectos

facade diagram diagram: © rojkind arquitectos

longitudinal section drawing: © rojkind arquitectos

exploded detail section drawing: © rojkind arquitectos

building section and technical drawings render: © rojkind arquitectos
drawings by zahner

panel layout diagram diagram: © rojkind arquitectos
drawing by zahner

facade anchoring detail drawing: © rojkind arquitectos
drawing by zahner

facade anchoring detail drawing: © rojkind arquitectos
drawing by zahner

facade mock - up render: © rojkind arquitectos

atrium guardrail detail photo: © rojkind arquitectos

atrium study model model: © rojkind arquitectos

atrium study model model: © rojkind arquitectos

atrium study view render: © rojkind arquitectos

atrium plan, level 1 drawing: © rojkind arquitectos

atrium plan, level 2 drawings: © rojkind arquitectos

atrium plan, rooftop level render: © rojkind arquitectos
all images courtesy of rojkind arquitectos

project info

program: retail
construction area: 30,000m2
status: under construction
designed: july - december 2010
construction: march - october 2011
location: huixquilucan, state of mexico
client: liverpool

client team
martin perez miranda: director of planning
roberto pazos: construction director
iliana davila: corporate project manager
eumir salgado: project manager
javier robles: project coordinator
luis gonzález: project manager in charge
maria elena meneses: corners manager
laura elena flores: corners coordinator
magali posadas: construction coordinator
juan manuel moreno: construction coordinator
sofia otto: manager of material finishes

rojkind arquitectos
michel rojkind halpert [founding partner]
gerardo salinas van orman [partner]

project team 
joe r. tarr
djurdja milutinovic
rodrigo medina
phillip schlauch
birgit hammer
jose carlos lombana
abhirabika agrawal
rosalba rojas chávez
dolores robles - martínez gómez
andrea león cruz

monique rojkind

facade engineer
studio nyl
chris o’hara julian lineham

facade coordination / fabrication
zahner metals
tom zahner
paul martin
will cox
shannon cole
jim mendenhall
diego zurutuza

design computational consultant
robert smith
roland snooks
casey rehm

structural engineer

FRCH design worldwide

restaurant consultant
jhp design

landscape consultant
thomas balsley associates

axel fridman

Wednesday, 28 September 2011


'haikou tower' by henn architekten, haikou, hainan, china
all images © henn architekten

german practice henn architekten has been awarded first prize for the 'haikou tower' proposal for haikou, the business district within the capital city of hainan, china. ten towers ranging in height from 150 to 450 meters will be divided by a linear axis,arranged to face each other in two parallel rows. the program will provide 1.5 million square meters distributed between lowrise towers and increase in size culminating with two focal towers which frame a central plaza. office towers are interconnectedwith undulating podiums to incorporate commercial spaces and public courtyards with lush green areas and water features.

aerial view of complex

the large tower contains the office and hotel program which dictates a different structural system within the form to accommodate the shifting use of interior space. the need for column free areas within the office levels require a series of eight mega-columns and substantial core to direct vertical loads to foundations and to allow long span floor plates. large braces distribute the lateral loads from wind and earthquakes. the hotel portion located at the upper thirty levels is supported with a exposed outrigger truss which becomes incorporated into the lobby experience. the dominant element marks the building's change in function for visitors.
unobstructed views are maintained with minimal bracing at the perimeter glass while a sky lobby and observation deck are placed at the pinnacle of the skyscraper.

a panel unit curtain wall contains a 'folded' module that blocks direct sunlight and solar gain. this outer skin's creases augment in acuteness at higher points on the facade, finishing at an angle measurement of 30 degrees. the top half is comprised of opaque spandrel glass with integrated photovoltaic cells to produce energy while light is introduced through the bottom portion of transparent glass.

street view of complex

aerial view of tower

view from base of tower looking up

building void


hotel lobby

sky lobby

complex at night

site plan

floor plans


site section



conceptual diagram

conceptual design diagram

conceptual design diagram

folded facade analysis

project info:

client: hainan airline group
location: haikou, china
program: office, hotel, conference, commercial
area: 320,000 sqm
status: competition 1st prize
design team: henn studioB

leander adrian, daniel da rocha, martin henn, kaowen ho, markus jacobi,
agata kycia, paul langley, klaus ransmayr, max schwitalla, wei sun, xin wang, mu xingyu
local partner: ippr international engineering corporation, beijing, haikou

consultants: arup, london, shanghai 

Schmidt Hammer Lassen Architects: The Crystal

'the crystal' by schmidt hammer lassen architects, copenhagen, denmark
image © adam mørk

copenhagen-based practice schmidt hammer lassen architects has recently completed 'the crystal',
the newest nykredit headquarters located in copenhagen, denmark. the geometric form's multifaceted
crystalline surface captures and refracts the setting sun and immediate surroundings. transparent and
visually light, the structure is centrally located and freestanding within the complex's plaza with views
of the harbor and existing 'glass cube', the company's primary building. the encompassing reflecting
pool mirrors the reflective surfaces and drifting clouds overhead.

view from main avenue
image © adam mørk

a void created by the building's lifted and inclined lower edge introduces a main entrance which
guides visitors underground. a z-shaped floor plan arrangement creates two atria to introduce natural
daylight to all workstations. the curtain wall of the rhombic building is supported and mounted upon
a structural steel diagrid system. the double skin facade integrates a sun screen to filter and adapt to
changing lighting conditions while a silkscreen applied design provides additional protection.

image © adam mørk

building is lifted above the plaza
image © adam mørk

reflecting pool at ground level
image © adam mørk

main entrance
image © adam mørk

outward view from main entrance
image © adam mørk

image © adam mørk

image © adam mørk

workstations bordering atrium are illuminated with daylight through the skylights
image © adam mørk

ground level seating mimics the skylight pattern above
image © adam mørk

steel diagrid structure
image © adam mørk

illuminated and reflecting in pool at nightimage © adam mørk

entrance void is illuminated, accentuating the lifted building corner
image © adam mørk

new structure and established 'glass cube' building in backgroundimage © adam mørk

view of building from main avenueimage © adam mørk

(left) 'the crystal' and (right) established 'glass cube' divided by main avenueimage © adam mørk

site planimage © schmidt hammer lassen architects

floor plan / level 0image © schmidt hammer lassen architects

floor plan / level 1image © schmidt hammer lassen architects

floor plan / level 2image © schmidt hammer lassen architects

floor plan / level 5image © schmidt hammer lassen architects

sectionimage © schmidt hammer lassen architects

image © schmidt hammer lassen architects

image © schmidt hammer lassen architects

(left) wall section
(right) facade detail

images © schmidt hammer lassen architects

image © schmidt hammer lassen architects

project info:

architects: schmidt hammer lassen architects
client: nykredit
area: 6,850 m2
on commission: 2006
status: construction period 2008 - 2010
engineer: grontmij i carl bro a/s, buro happold
client consultant: alectia
landscape architect: SLA
awards: emirates glass leaf award in the category 'best structural design of the year' 2011